![]() |
Zdjęcie John Loo |
Składniki odżywcze:
Niezwykłe właściwości czekolady wykorzystywane są w kosmetyce już od wielu lat. Stosuje się ją w kremach, balsamach, masłach,peelingach a także w masażach, zarówno do pielęgnacji ciała jak i twarzy.
Dzięki zawartości kofeiny w ziarnach kakaowca stosowana jest w zabiegach antycellulitowych , gdyż pobudza krążenie, modeluje sylwetkę, ujędrnia skórę, dodając jej elastyczności i odżywienia.
Czekolada zawiera również flawonoidy neutralizujące wolne rodniki, które opóźniają proces starzenia się skóry, wzmacniają kruche naczynia krwionośne, odżywiają i regenerują skórę. Ponadto, jest cennym źródłem witamin i mikroelementów jak magnez, żelazo, cynk i wapń, które powodują zmniejszenie obrzęku na skórze.
Coraz więcej gabinetów kosmetycznych oferuje zabiegi oparte na czekoladzie. W ofercie znajdziemy głównie masaże na ciało lub peelingi z ziaren kakaowca.
Jak wygląda taki zabieg?
W pierwszym etapie kosmetyczka oczyszcza martwy naskórek poprzez wykonanie peelingu np. Z ziaren kakaowca, aby zawarte w czekoladowej masce odżywcze składniki aktywne, mogły głębiej wniknąć w naszą skórę. Następnie na ciało nakładana jest czekoladowa maska, ciało jest owijane folią, sprawiając, że ciało rozgrzewa się . Efekt rozgrzania pomaga eliminować toksyny, zwiększając penetrację składników aktywnych. Na zakończenie wykonywany jest przyjemny delikatny masaż.
Efekty takiego zabiegu to są wielopoziomowe: aksamitnie gładka, oczyszczona, miękka, wypielęgnowana i głęboko nawilżona skóra, a także dobry nastrój na resztę dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cenimy Twoje zdanie. Dodaj swój komentarz - zostań recenzentką miesiąca!